Architect grachtenpand

Waar de huizen van nu vooral ontworpen worden op smaak en traditie, zijn oude grachtenpanden herkenbaar vanwege een verborgen praktisch ontwerp. Zo werden de prachtige karakteristieke panden aan grachten vroeger hoog, smal en diep gebouwd - simpelweg omdat de belasting werd geheven op de grond van de breedte van de gevel. Daarnaast zit de voordeur vaak wat hoger en is het pand toegankelijk via een bordes vanwege overstromingsgevaar. De praktische overwegingen zijn visueel uitgegroeid tot hét boegbeeld van de Nederlandse grachten: het grachtenpand.

Kenmerken van een grachtenpand

Grachtenpanden hebben een specifieke uitstraling.Mede door het straatbeeld waar we ze tegenwoordig tegenkomen, geven de huizen een historisch en bijzondere uitstraling.

De bijzondere kenmerken van een grachtenpand:

  • Een grachtenpand is meestal hoog, smal en diep.
  • Er werd vaak aandacht besteed aan de bovenkant van het huis: een sierlijke ronde afwerking of een trapgevel zijn veel geziene afwerkingen.
  • Aan de achterzijde van een grachtenpand bevindt zich vaak een diepe tuin.
  • Grachtenpanden hebben meestal een kelder en een pakzolder. Dit komt voort uit de tijd dat daar handelsvoorraad kon worden opgeslagen.

Benieuwd naar de kosten voor het bouwen van uw grachtenpand?

Vraag hier een prijsindicatie aan op basis van uw wensen

Restauratie van grachtenpanden

Onze architect grachtenpand heeft ruime ervaring met restauratieprojecten en herontwikkeling van monumentale en/of autenthieke woningen, boerderijen en dergelijke. Wij weten als geen ander hoe belangrijk de balans tussen het behouden van de karakteristieke sfeer en uitstraling en functionaliteit van een pand is, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw prachtige pand. Onze architect grachtenpand zet tijdens het restaureren van uw grachtenpand de geschiedenis van het gebouw voorop en zal dat gebruiken als leidraad bij het ontwikkelen van de restauratie volgens de huidige comforteisen.

Meer inspiratie?

Bekijk hier enkele grachtenpanden uit ons portfolio:

Kennismaken met onze architect grachtenpand?

Of u nu een ontwerp voor een seriematige woningbouw in de stijl van grachtenpanden wenst of een gedegen restauratie van uw traditionele grachtenpand - het werk van onze architect grachtenpand kunt u herkennen aan de hoogwaardige architectuur, kwaliteit, beleving en harmonieuze dynamiek met de omgeving met behoudt van de ziel van het pand. Heeft u plannen voor het bouwen of restaureren van een grachtenpand? Bespreek uw ideeën en wensen vrijblijvend met onze architect grachtenpand.

Wilt u vrijblijvend een uurtje brainstormen?
Neem contact met ons op voor meer informatie of een kennismaking.
Ochtend
Middag
Avond
Ik ga akkoord met de privacyverklaring.
Portret Personeel
Direct contact met onze adviseurs?

Bel ons van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17:00 op (078) 691 92 11

 

Adres- en contactgegevens
Brand BBA I BBA Architecten
Dam 67
2951 GA Alblasserdam
E-mailadres: info@brandbba.nl
Telefoon: (078) 691 92 11

Volg ons op